Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Για τη συνάντηση του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ με τον υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο στις 12/02/2013


Στη συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ, στις 12/02/2003 παραβρέθηκε και πήρε το λόγο και το μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γιώργος Μπουγελέκας.
Στην τοποθέτηση του στάθηκε στα εξής σημεία:
  • Η αξιολόγηση είναι το εργαλείο υλοποίησης της μνημονιακής δέσμευσης για απολύσεις 25000 εκπαιδευτικών στον δημόσιο τομέα.
  • Επίπτωση της υλοποίησης του Π.Δ. για την αξιολόγηση,  μέσω της κατηγοριοποίησης των εκπαιδευτικών, θα είναι η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και του συνδικαλιστικού κινήματος των δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Σημείωσε, ότι οι συνθήκες απασχόλησης των εκπαιδευτικών, αντικατοπτρίζονται στις συνθήκες μάθησης των μαθητών.
  •  Η αξιολόγηση αποτελεί τον τρίτο κρίκο μιας αλυσιδωτής επίθεσης που έχουν δεχτεί οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί από τον Σεπτέμβρη. Αρχικά υπέστησαν μια βάρβαρη μείωση του μισθού τους, μέσω της αναγκαστικής τους ένταξης στο Ενιαίο Μισθολόγιο, ενώ στη συνέχεια, με το τρίτο μνημόνιο, έχασαν και την τελευταία ευκαιρία τους να ενταχθούν στη δημόσια εκπαίδευση, αφού ακόμα και αν κλείσει το ιδιωτικό σχολείο που εργάζονται, δεν μπορούν πλέον να έχουν απασχόληση. Με την τελευταία αυτή ρύθμιση να οδηγούνται ουσιαστικά εκτός εκπαίδευσης χιλιάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, των περισσοτέρων ειδικοτήτων.
  • Με την εφαρμογή των διατάξεων του ΠΔ καταργούνται στην πράξη και οι πιθανότητες, έστω και θεωρητικής, ανατροπής μιας απόλυσης στα υπηρεσιακά συμβούλια ως καταχρηστικής και εκδικητικής, αφού όλες αυτές οι απολύσεις θα βαφτίζονται πλέον ως απολύσεις ανεπαρκών εκπαιδευτικών. Δυστυχώς, ήδη έχουμε προανακρούσματα τέτοιων πρακτικών, οι οποίες και αναφέρθηκαν.
  • Η διεθνής βιβλιογραφία βρίθει μελετών που καταγράφουν την παταγώδη αποτυχία αναλόγων συστημάτων αξιολόγησης.
Κλείνοντας, ο Γιώργος Μπουγελέκας, ζήτησε την απόσυρση του εν λόγω Π.Δ. και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες για την αντιμετώπιση των μνημονιακών επιπτώσεων στην εκπαίδευση.
Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η σύγκλιση των απόψεων του Υπουργού με την ηγεσία της ΟΙΕΛΕ στο ζήτημα της διασφάλισης ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στην ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΟΙΕΛΕ, λειτουργώντας με την καθ’ έξιν ιδιοκτησιακή της αντίληψη, η παράταξη της Ενότητας απέκρυψε το γεγονός της τοποθέτησης της ΡΑΚΕ, κατά τη  συνάντηση με τον Υπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου